PODPROGRAM 2018 – efekty
1.    Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Trójmieście realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
•    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
•    skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
•    mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•    mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
•    cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•    tłuszcze (olej rzepakowy),
•    dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 995 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
•     49 278,46 ton żywności;
•     7960 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 131 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  12 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 spotkania dla  23 uczestników
• Żywieniowo-dietetyczne – 7 spotkań dla 83 uczestników
• Kulinarne - 3 spotkania dla 25 uczestników

  • cytat-03.png
  • cytat-04.png
  • cytat-02.png
  • cytat-01.png